Prezentovano novo vatrogasno vozilo i oprema Civilne zaštite i spasilačkog tima

3.3.2021. U okviru obilježavanja 21. godišnjice Brčko distrikta BiH i Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana zaštite i spašavanja gradonačelniku Brčko distrikta BiH Esedu Kadriću i šefu Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH Bogdanu Bratiću danas je prezentovano novo navalno vatrogasno vozilo i dio opreme koju koristi Civilna zaštita Brčko distrikta BiH i spasilački tim.

Image for news

Gradonačelnik je kazao da je Distrikt vjerovatno jedna od opremljenijih lokalnih zajednica s neophodnim sredstvima za zaštitu i spašavanje. 

„Pored opreme danas nam je prezentovano i novo navalno vozilo za potrebe vatrogasne službe koje smo platili 460.000 KM i planiramo nabavku još tri ista vozila za područne vatrogasne domove koje smo izgradili na području Distrikta. Također, danas je ujedno bila i prilika da se naši građani upoznaju s onim što je Vlada radila svih prethodnih godina i mogućnostima koje ima. Naše ekipe su spremne da djeluju u slučaju potrebe na nekom od područja naše lokalne zajednice, ali i u slučaju potrebe da se pomogne i svim drugima u BiH kao i zemljama regije“, kazao je Kadrić. 

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH Bogdan Bratić kazao je da će se s novim vozilom i opremom koju posjeduje Odjeljenje za javnu sigurnost podići na novi i veći nivo sistem zaštite i spašavanja u Distriktu. 

„Kao što znamo u planu je otvaranje tri nova područna vatrogasna doma u naselju Prutače, Sandići i Bijela i kada budu spremni sistem zaštite i spašavanja će na mnogim poljima biti podignut na veći nivo što znači da ćemo imati brži način izlaska na teren“, istakao je Bratić. 

Šef Profesionalne vatrogasne jedinice Brčko distrikta BiH Senad Kamenjašević naglasio je da će navalno vatrogasno vozilo ojačati tehničke kapacitete i osigurati pravovremeno intervenisanje Profesionalne vatrogasne jedinice na terenu u gradu i ruralnim dijelovima Distrikta. 

„Osnovne karakteristike vozila jesu da je to višenamjensko navalno vozilo koje može da preveze dovoljan broj ljudi na intervenciju, rezervoar za vodu je 4.000 litara, a također na sebi ima i dodatni rezervoar za pjenilo od 300 litara. Nadamo se da ćemo u što kraćem roku izvršavati radne zadatke kako bismo pomogli našim građanima“, kazao je Kamenjašević.