Izdata Upotrebna dozvola za obilaznicu

3.4.2020. Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović rekao je da je ovo Odjeljenje danas izdalo upotrebnu dozvolu za obilaznicu oko Brčkog, što praktično znači da će prestati ograničenja koja su od privremenog puštanja ovog najznačajnijeg infrastrukturnog objekta na području distrikta 12.jula 2019.godine u saobraćaj , važila.

Image for news

“U nizu loših vijesti donosimo jednu dobru koja se tiče završetka projekta obilaznice oko Brčkog. S radošću mogu konstatovati da smo mi danas izdali odobrenje za upotrebu u punom kapacitetu obilaznice. Izvođač ovih radova , preduzeće “I G” iz Banjaluke su kao vrlo odgovorna institucija završili svoj posao u roku, nama dostavili izvještaj na osnovu koga smo mi danas izdali upotrebnu dozvolu za obilaznicu”, naglasio je šef Zaimović.

       On je naglasio da preduzeće koje je vršilo stručnu ekspertizu izvedenih radova, “IG” iz Banja Luke nije imalo ni jednu primjedbu na izvedene građevinske radove.

       “Na zadovoljstvo svih nas, i na osnovu nalaza koje je ovo preduzeće utvrdilomogu da istaknem da su svi građevinski radovi izvedeni u skladu sa građevinskim propisima. Za stručno mišljenje u vezi izvedenih radova budžetom je bilo predviđeno 100.000 konvertibilnih maraka. ali nas je taj posao koji je uradila ta banjalučka firma, koštao duplo manje novca” precizirao je Zaimović.

       Govoreći o puštanju u upotrebu zaobilaznice u punom kapacitetu, Zaimović je naglasio da je to teoretski moguće već danas, ali da će se na taj potez sačekati još par dana dok Javno preduzeće “Putevi” ne uradi potrebnu vertikalnu i horizontalnu signalizaciju.

         “Uvažavajući zakonske propise iz oblasti saobraćaja, mi ćemo, ako ne preko vikenda , onda sigurno već početkom nedelje pristupiti izmjeni vertikalne i horizontalne signalizacije, kako bi obilaznica bila u punom kapacitetu na usluzi građanima” rekao je zaimović.

           Šef Odjeljenja za javnu bezbjednost Edin Zaimović rekao je da će JP “Putevi”, kao veoma odgovorna firma vrlo brzo rješenja iz upotrebne dozvole prilagoditi stanju na terenu, odnosno skinuti dio postojeće vertikalne signalizacije koja se odnosi na privremenost upotrebe objekta , kao i dio signalizacije koja se tiče ograničenja brzine.

       Iako je to uradio usmeno, on je podsjetio da će o upotrebnoj dozvoli tokom dana osim gradonačelnika, zvanično upoznati i rukovodioce iz javnog preduzeća “Putevi” i brčanske Policije.

           Izgradnja zaobilaznice oko Brčkog počela je krajem septembra 2015. godine. Duga je 18,8 kilometara . Izgradnja je finansirana kreditom EBRD- u iznosu od 28,5 miliona evra. Prema ponudi izvođača radova građevinska cijena ovog objekta bila je 24,5 milona evra, ali je zbog dodatnih radova porasla na oko 28 miliona evra, što je sa troškovima nadzora značajno poskupilo cjelokupni projekat pa su nedostajućih 2,5 miliona evra obezbijeđeni iz budžeta Brčko distrikta.